Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Український медієвіст читав лекції про князя Острозького

18.12.2008

Студенти Національного університету „Острозька академія” мали змогу тиждень слухати лекції викладача Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка, доктора історичних наук, професора Василія Ульяновського, присвячені дослідженню життя та діяльності князя Василя-Костянтина Острозького.

Дослідження Василія Ульяновського вирізняються своєю фундаментальністю, адже він вивчав маловідомі факти з життя руського князя, досліджував все до дрібниць, навіть елементи побуту. За словами пана Василія, найбільш яскравим моментом у його праці над постаттю князя стало те, що вдалося спростувати міф про байдуже ставлення Василя-Костянтина Острозького до релігії та віри. Оскільки після вивчення епістолярної спадщини князя виявилося, що у 80-х роках XVI століття у листах прослідковується глибока набожність князя, чого не спостерігалося раніше. Сказати, чим точно була викликана така зміна, фактично не можливо.

Досліджувати постать князя Василій Ульяновський почав ще під час навчання в аспірантурі. Розпочати це дослідження його частково підштовхнула видатний український історик Наталія Яковенко, яка у відповідь на прагнення пана Василія написати книгу про цього князя відповіла: „Як ти будеш писати про нього книгу? Острозький – це ж вся Україна!” Василій Ульяновський вивчає життя та діяльність князя вже упродовж двадцяти років.

Сама постать Василія Ульяновського є неординарною та заслуговує на увагу. За його плечима десятки досліджених історичних доль, починаючи з епохи Київської Русі. Та за фахом пан Василій медієвіст, хоча каже, що, окрім Середньовіччя, надзвичайно любить і відчуває ХІХ століття.

Студенти Острозької академії ще неодноразово матимуть змогу поспілкуватися з цією непересічною особистістю. Оскільки пан Василій надзвичайно захоплений Острозькою академією та збирається ще неодноразово відвідати університет, щоб прочитати тут лекції, а також попрацювати над величезною історичною спадщиною Острога.