Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Князь Василь-Костянтин Острозький з’явився на білоруських марках

11.07.2008

Нещодавно академік Острозького Академічного Братства , член Наглядової ради Національного університету «Острозька академія», кандидат економічних наук Роман Василишин подарував Острозькій академії блок марок із зображенням засновника університету князя Василя-Костянтина Острозького, випущений цьогоріч у Білорусі.

У центрі блоку марок – портретне зображення відомого князя-просвітника, громадського та церковного діяча, який заснував Острозьку академію (1576), школи у Турові, Слуцьку, Володимирі-Волинському та Львові, друкарню в Острозі, опікувався храмами та монастирями, був засновником багатьох українських міст. Поруч із князем зображено Острозьку Біблію та його герб. На верхній та нижній частині блоку — відомості про просвітницьку й громадську діяльність князя.

Унікальним подарунком назвав рідкісні марки ректор Національного університету «Острозька академія» Ігор Пасічник: «Подарунок цей для нас дуже цінний, важливо і радісно, що уряд Білорусі увіковічнив нашого засновника. Водночас, цей факт викликає й сум, адже в Україні не цінуються люди які багато зробили для її становлення та розвитку. Попри наші неодноразові звернення, нічого не зроблено, щоб вшанувати людину, яку за її історичною значимістю прирівнюють до Ярослава Мудрого. Якщо так триватиме, історичний спадок цих людей присвоять наші сусіди. У Білорусі Василя-Костянтина Острозького вважають білоруським князем, цього року не лише марку випустили, здійснюють інші заходи приурочені 400-річчю з дня його смерті. Схожа ситуація у Литві та Польщі. Іменем князя Острозького називають площі, служать молебні у храмах, увіковічнюють його пам’ять. Навіть у Росії Василя-Костянтина Острозького шанують як одного з найбільших поборників православ’я. І лише у нас його діяльність все ще вивчається. Ми зверталися не тільки до керівництва держави, а й до керівників Київщини. Адже Василь-Костянтин Острозький був воєводою Київським, за його правління Київ, Лавра та й увесь той край відродився. Він був засновником багатьох міст, храмів освітніх закладів. Однак у нас не шанують видатних людей. Вивчають та досліджують козацтво та УПА, але ніяк не відзначають великих аристократів, які розбудовували Україну. Можливо унікальна історія дісталася не тим людям». (www.ogo.ua)