Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Ігор Пасічник – почесний гість Клівленда

06.11.2007

Триває візит ректора Національного університету «Острозька академія» Ігоря Пасічника та керівника відділу міжнародного співробітництва Едуарда Балашова до Сполучених Штатів Америки.

Протягом 1-3 листопада вони перебували в м. Клівленд (штат Огайо). Метою візиту було обговорення проекту про створення українсько-американського центру на базі Національного університету «Острозька академія», що передбачає обмін студентами, викладачами, проведення спільних наукових досліджень, конференцій тощо, вивчення питання про передачу архівних документів з Музею-Архіву Клівленда, Архіву Чикаго тощо до Інституту досліджень української діаспори НаУОА, зустрічі з українською діаспорою та громадсько-політичними діячами США.

В рамках візиту до Клівленда відбулася зустріч Ігоря Пасічника зі співголовою сприяння Україні в Конгресі США пані Марсі Каптур. За багаторічну підтримку української освіти, культури і духовності, а також підтримку Національного університету «Острозька академія» конгреследі Марсі Каптур було вручено «Медаль Князя Василя-Костянтина Острозького» – почесну срібну відзнаку Національного університету «Острозька академія». «В Острозькій академії з захопленням спостерігають за діяльністю Марсі Каптур, за тим, з яким щирим патріотизмом вона відстоює інтереси України. Такого патріотизму, на превеликий жаль, не вистачає багатьом громадянам України», - говорить Ігор Пасічник. Марсі Каптур пообіцяла сприяти налагодженню тісної співпраці американських університетів з Острозькою академією та, як і раніше, пропагувати перший вищий навчальний заклад Східної Європи в американському Конгресі. На запрошення ректора конгреследі погодилася найближчим часом відвідати Острозьку академію.

Під час зустрічі з представниками української діаспори в Українському Музеї-Архіві Клівленда Ігор Пасічник виголосив доповідь на тему «Острозька академія як пам’ятка сучасної України», також було продемонстровано короткометражний документальний фільм про відродження сучасної Острозької академії. Між ректором університету Ігорем Пасічником та директором Українського Музею-Архіву Андрієм Фединським було досягнено домовленості про допомогу студентам НаУОА у фільмуванні унікальних раритетних документів про діяльність української діаспори в США. Пан Фединський відзначив, що подібна допомога є потрібною для музею, а ректор зазначив про важливість дослідження інтелектуального доробку українців за кордоном та додання цього доробку до загального інтелектуального потенціалу української нації. Ігор Пасічник вручив Андрієві Фединському подяку за докладені ним зусилля щодо збереження української спадщини за кордоном та сприяння в розвитку Національного університету «Острозька академія».

На зустрічі з представниками муніципальної влади Клівленда Ігорю Пасічнику було вручено спеціальну відзнаку Почесного гостя м. Клівленд. Ректор Острозької академії став першим громадянином України, що отримав подібну нагороду.

4 – 8 листопада заплановані зустрічі Ігоря Пасічника та Едуарда Балашова в Чикаго (штат Іллінойс), де планується підписання угоди з Північно-Іллінойським університетом про створення Українського інституту американських студій на базі Острозької академії та започаткування українсько-американських обмінних програм.